• foto
 • foto
sjena
banner banner banner banner banner banner

USVOJEN ZAKON O UVOĐENJU EURA


Hrvatski sabor je na sjednici održanoj 13. svibnja 2022. godine usvojio Zakon o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj.


Zakon će stupiti na snagu prvog dana od dana objave odluke Vijeća EU o usvajanju eura koja se očekuje u srpnju ove godine. Zakonom se uređuju pravila za preračunavanje, opskrbu i zamjena gotovog novca kune za gotov novac eura, dvojni optjecaj, dvojno iskazivanje, primjena načela neprekidnosti pravnih instrumenata, proračuni, financijski planovi, poslovne knjige, financijski izvještaji i porezi u procesu uvođenja eura, nadzor nad primjenom ovoga Zakona te prekršajne odredbe.


Euro bi službenom valutom u Hrvatskoj trebao postati od 1. siječnja 2023. godine.


Jedna od ključnih obaveza je dvojno iskazivanje cijena, i u kunama i u eurima. Na snagu stupa 5. rujna 2022. godine te traje čitavu iduću godinu, zaključno s 31. prosinca 2023. godine.


S danom uvođenja eura počinje i razdoblje dvojnog optjecaja u kojem se prilikom transakcija gotovim novcem istodobno koriste euro i kuna kao zakonsko sredstvo plaćanja. Trajat će 2 tjedna (14 dana od dana uvođenja eura). U postupku uvođenja eura primjenjuju se načelo zaštite potrošača, načelo zabrane neopravdanog povećanja cijena, načelo neprekidnosti pravnih instrumenata, načelo učinkovitosti i ekonomičnosti te načelo transparentnosti i informiranosti. T


tekst Zakona o uvođenju eura dostupan je NA


https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2022_05_57_803.html


S ciljem pravovremene pripreme i informiranja poslovnih subjekata o aktivnostima koje ih očekuju u procesu zamjene hrvatske kune eurom objavljene su i Smjernice za prilagodbu gospodarstva. Detalje možete pronaći na dnu ove stranice.


Sve upite oko prilagodbe poslovanja na uvođenje eura možete postaviti i djelatnicima Hrvatske obrtničke komore na mail adresi:


euro@hok.hr


Podsjećamo i da na Facebook stranici i YouTube kanalu Hrvatske obrtničke komore možete pogledati snimku webinara o pripremama za uvođenje eura i saznati sve važne informacije.


 


https://www.hok.hr/aktualno/usvojen-zakon-o-uvodenju-eura-koji-postaje-sluzbena-valuta-u-hrvatskoj-s-prvim-danom-2023-godineObjavljeno: 24.5.2022.


sjena
 • euro
 • ikona
  divider
  banner banner banner

  Anketa

  Anketa:
  Koliko često koristite usluge ili kupujete od neregistriranih subjekata?
    Često

    Ponekad

    Rijetko

    Nikad

  upis