• foto
  • foto
sjena
banner banner banner banner banner banner

SEKCIJA CVJEĆARA PRI HOK-I održala 1.sjednicu


Sekcija cvjećara Hrvatske obrtničke komore (HOK) održala je 8. rujna konstituirajuću sjednicu, okupivši sve članice Sekcije na prvom radnom zadatku u mandatu 2015.—2018.
U ovom mandatu Sekciju cvjećara HOK-a čine predsjednica Sekcije Loredana Krbavčić, dopredsjednica Gordana Munjaković, a članice ove Sekcije još su Mirjana Frančeski, Jagoda Marčelja i Nives Stančin Oros.Nakon razmjene kratkih informacija i uputa o radu u tijelima HOK-a, u fokusu ove sjednice bili su glavni problemi ove struke, o čemu su na temelju svog iskustva i iskustva rada sekcija i cehova cvjećara u kojima na nižim razinama obrtničkog sustava djeluju, govorile članice Sekcije.Najviše je bilo govora o nelojalnoj konkurenciji trgovačkih lanaca, ali i veleprodaje. I ova bi struka ograničila pravo na pristup materijalima, sirovinama i drugim sredstvima za rad samo registriranim poslovnim subjektima. Ovako se događa da se rad na crno i u cvjećarstvu odvija po kućama i stanovima, jer kontrole nabave nema.Floristi-obrtnici izloženi su povećanom nadzoru državnih inspekcija (osobito financijskih), no svakoga tko provodi nadzor trebalo bi upitati, kada je zadnji puta kupio cvijeće ili naručio cvjetni aranžman, jer prije svega opadanje kupovne moći kupaca dovodi do pada poslovnih prihoda, a time i naplate poreza.
sjednica cvjecari krbavcic
Mali gospodarski subjekti kao što su obrtnici-floristi uredno pune proračun, ali ne mogu konkurirati velikima, no malima kao da se ne dopušta mogućnost greške, dok s velikima država pregovara.Zato bi svima u državi, umjesto pojačanog nadzora, cilj trebao biti potaknuti potražnu i potrošnju. Nekada se govorilo o kulturi uživanja u cvijeću i u njegovom kupovanju i poklanjanju, a danas već o luksuzu za pojedince ili domaćinstva, kada kupuju cvijeće za razne namjene.Obrtnike-cvjećare opterećuje i preveliko poslovno administriranje koje im oduzima vremena da se posvete svome poslu i u njemu iskažu kreativnost, koja se u ovoj struci posebno traži. Nije floristima lako ni sastaviti cjenike, kada u ovoj struci ne prolazi normiranje niti tipiziranje proizvoda. Pored trgovačkih lanaca, obrtnicima-cvjećarima sve više nelojalno, pa i nelegalno konkuriraju pojedini OPG-ovi, restorateri, manji i veliki dućani (ponekad sa dampinškim cijenama), pa i religijske organizacije, „uzimajući posao“ legalnim registriranim cvjećarima. Ponuda neregistriranih posebno se proširi kad je potražnja najveća, kao za Sisvete, ili pred Božić.Naposljetku su članice Sekciju cvjećara HOK-a dogovorile način na koji će se obaviti potrebne pripreme za Europsko prvenstvo cvjećara, koje se održava u Genovi (Italija) 7.-9. travnja 2016., i podijelile zaduženja za povezivanje s predstavnicima cvjećara iz županija, koje nemaju predstavnika u ovoj Sekciji.Kako bi se ojačala kvaliteta u struci, predložene su stručne radionice po regijama, na kojima bi 10 do 15 cvjećara učilo jedni od drugih ili od domaćih i stranih kolega, jer jedino kvaliteta hrvatske floriste može održati, zaključeno je na sjednici Sekcije cvjećara Hrvatske obrtničke komore.


Objavljeno: 10.9.2015.


sjena
banner banner banner

Anketa

Anketa:
Koliko često koristite usluge ili kupujete od neregistriranih subjekata?
  Često

  Ponekad

  Rijetko

  Nikad

upis