O nama
 
 

10.10.2004.
Sekcija autoprijevoznika koprivničkog Udruženja obrtnika održala je redovnu godišnju sjednicu


Glavna tema bio je predstojeći Prvi Kongres prijevoznika Hrvatske. (14. listopada u Zagrebu). Za posjet Kongresu organiziran je besplatni prijevoz i pozvani su svi zainteresirani.

Kao najveći problem istaknuo je da, nažalost, za velike koprivničke tvrtke ne voze domaći prijevoznici (Hartmann, Calsberg, Podravka). Mladi prijevoznici smatraju da ako je bilo nekih problema u prošlosti između prijevoznika i tih tvrtki da se to ne bi smjelo odraziti na njih koji su novi u tom poslu.

Ističu da i na našem području općenito lako dobiju posao svi osim domaćih, a oni u drugim sredinama ne dolaze u obzir.

Bilo je i međusobnih optuživanja, jer naime i neki domaći kolege su nelojalna konkurencija jer npr., utovaruju tereta više nego što im je dozvoljeno što se tiče tonaže.

Od Kongresa očekuju da aktualizira probleme beneficiranog radnog staža za vlasnike koji su i sami vozači jer po sadašnjim propisima samo zaposlenici vozači imaju taj staž, a vlasnici ne.

Istaknut je i problem predugih rokova naplate koji se često i ne poštuju – ugovoreni rokovi od 60 dana produže se i do 120, a to mnogima otežava poslovanje. Gorivo, cestarine, plaće i dnevnice se moraju plaćati, a naplate često uopće nema.

Oko problema tzv. Vlastitog prijevoza bila je žučna rasprava jer došlo se do saznanja da je taj prijevoz premašio ovaj drugi tzv. Čisti prijevoz. Naime, neke tvrtke pod krinkom prijevoza za vlastite potrebe vrše cestovni prijevoz i za druge što je nezakonito. Predviđa se da bi takvi novim zakonom morali zadovoljiti sve zakonske uvjete kao i prijevoznici pa bi bili izjednačeni u troškovima što sada nije slučaj.



< nazad   ispiši
48000 Koprivnica, Taraščice 19, Tel/fax:048/624-206 tel. 048/222-394
E-mail: uokc@kc.htnet.hr
mb:03010988, žiro račun 2386002-1100504274
© Pikant marketing