3.10.2012.
Ceh ugostitelja pri HOK-i održao sjednicu
Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a održao je 27. rujna svoju 7. sjednicu zajedno s Organizacijskim odborom 25. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, koji će se održati 19. i 20. studenog 2012. u Tuheljskim toplicama.
Ceh se također osvrnuo na predstojeće uvođenje fiskalnih blagajni, ocijenivši da će to biti novi financijski udar na ugostitelje i turističke djelatnike, ukoliko će sav teret nabave i odražavanja fiskalnih blagajni pasti na leđa ugostitelja. Osobito u kontinentalnoj Hrvatskoj promet u ugostiteljskim objektima od jeseni do proljeća pada i više od 50 posto, stoga bi taj novi trošak mogao potaknuti zatvaranje ugostiteljskih objekata ili, posve suprotno od intencije, do jačanja sive ekonomije u ovoj djelatnosti.
U pogledu nastavka projekta Hrvatska autohtona kuhinja, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a smatra da od jačanja hrvatskog gastronomskog identiteta ne bi trebalo odustati, ali bi u taj projekt korisno bilo uključiti lokalne i regionalne turističke zajednice i na taj ga način ponovo aktualizirati.
Ceh je također razmotrio sve prijedloge pristigle iz područnih komora oko tema koje bi zanimale ugostitelje na predstojećem Kongresu, a odnose se na sljedeće grupe aktualnih pitanja koje muče hrvatske ugostitelje i turističke djelatnike:
- sezonsko i povremeno zapošljavanje u ugostiteljstvu odnosno rad članova obitelji u ugostiteljskim i turističkim obrtima koji su u pravilu obiteljskog karaktera
- propisi koji reguliraju polaganje higijenskog minimuma,
- fiskalna, parafiskalna (spomenička renta, ZAMP…) i druga davanja koja opterećuju ugostiteljstvo i turizam,
- iskustva iz drugih zemalja, korisna i primjenjiva za hrvatske ugostitelje i turističke djelatnike,
- brendiranje hrvatskih gastronomskih proizvoda,
- nelojalna konkurencija kroz pružanje ugostiteljskih usluga od strane udruga, sportskih, vatrogasnih i drugih organizacija ili kroz konzumiranje hrane i pića ispred i u trgovinama i trgovačkim centrima, osobito od strane mlađe populacije,
- određivanje putem licenci broja i vrste ugostiteljskih objekata na određenom području kako ne bi došlo do hiperprodukcije ove usluge i do rada na crno,
- ujednačavanje obrtnika u pravima i odgovornostima s drugom gospodarskim subjektima,
- naplata potraživanja, opća i specifična likvidnost u ugostiteljstvu i turizmu,
- stipendiranje učenika, licenciranje ugostiteljskih objekata za edukaciju i osiguranje kvalitetnog kadra u ugostiteljstvu i turizmu,
- povezivanje proizvodnje hrane i vina u ruralnim područjima Hrvatske s turističkim tržištem, osobito na obali,
- marketing i poslovna komunikacija u ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti.
Kongres će pratiti i brojne popratne aktivnosti – prezentacije, izložbe, razmjena iskustva, promocija partnerskih institucija, ugostiteljsko-turističkih i drugih sponzora, a domaćini planiraju ponuditi posjete njihovim turističkim potencijalima i primjerima dobre prakse.
< nazad ispiši
|