O nama
 
 

3.10.2012.
Ceh ugostitelja pri HOK-i održao sjednicu

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a održao je 27. rujna svoju 7. sjednicu zajedno s Organizacijskim odborom 25. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, koji će se održati 19. i 20. studenog 2012. u Tuheljskim toplicama. Ceh se također osvrnuo na predstojeće uvođenje fiskalnih blagajni, ocijenivši da će to biti novi financijski udar na ugostitelje i turističke djelatnike, ukoliko će sav teret nabave i odražavanja fiskalnih blagajni pasti na leđa ugostitelja. Osobito u kontinentalnoj Hrvatskoj promet u ugostiteljskim objektima od jeseni do proljeća pada i više od 50 posto, stoga bi taj novi trošak mogao potaknuti zatvaranje ugostiteljskih objekata ili, posve suprotno od intencije, do jačanja sive ekonomije u ovoj djelatnosti. U pogledu nastavka projekta Hrvatska autohtona kuhinja, Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a smatra da od jačanja hrvatskog gastronomskog identiteta ne bi trebalo odustati, ali bi u taj projekt korisno bilo uključiti lokalne i regionalne turističke zajednice i na taj ga način ponovo aktualizirati. Ceh je također razmotrio sve prijedloge pristigle iz područnih komora oko tema koje bi zanimale ugostitelje na predstojećem Kongresu, a odnose se na sljedeće grupe aktualnih pitanja koje muče hrvatske ugostitelje i turističke djelatnike: - sezonsko i povremeno zapošljavanje u ugostiteljstvu odnosno rad članova obitelji u ugostiteljskim i turističkim obrtima koji su u pravilu obiteljskog karaktera - propisi koji reguliraju polaganje higijenskog minimuma, - fiskalna, parafiskalna (spomenička renta, ZAMP…) i druga davanja koja opterećuju ugostiteljstvo i turizam, - iskustva iz drugih zemalja, korisna i primjenjiva za hrvatske ugostitelje i turističke djelatnike, - brendiranje hrvatskih gastronomskih proizvoda, - nelojalna konkurencija kroz pružanje ugostiteljskih usluga od strane udruga, sportskih, vatrogasnih i drugih organizacija ili kroz konzumiranje hrane i pića ispred i u trgovinama i trgovačkim centrima, osobito od strane mlađe populacije, - određivanje putem licenci broja i vrste ugostiteljskih objekata na određenom području kako ne bi došlo do hiperprodukcije ove usluge i do rada na crno, - ujednačavanje obrtnika u pravima i odgovornostima s drugom gospodarskim subjektima, - naplata potraživanja, opća i specifična likvidnost u ugostiteljstvu i turizmu, - stipendiranje učenika, licenciranje ugostiteljskih objekata za edukaciju i osiguranje kvalitetnog kadra u ugostiteljstvu i turizmu, - povezivanje proizvodnje hrane i vina u ruralnim područjima Hrvatske s turističkim tržištem, osobito na obali, - marketing i poslovna komunikacija u ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti. Kongres će pratiti i brojne popratne aktivnosti – prezentacije, izložbe, razmjena iskustva, promocija partnerskih institucija, ugostiteljsko-turističkih i drugih sponzora, a domaćini planiraju ponuditi posjete njihovim turističkim potencijalima i primjerima dobre prakse.


< nazad   ispiši
48000 Koprivnica, Taraščice 19, Tel/fax:048/624-206 tel. 048/222-394
E-mail: uokc@kc.htnet.hr
mb:03010988, žiro račun 2386002-1100504274
© Pikant marketing