O nama
 
 

30.11.2005.
KONGRES UGOSTITELJA I TURIST..DJELATNIKA


Predstavnici koprivničkih ugostitelja i Udruženja obrtnika Koprivnica nazočili su 18.Kongresu ugostitelja i turist.djelatnika Hrvatske koji se održavao krajem studenog o.g. u Dubrovniku. Pored poznatih problema ove godine po prvi put istaknuti su i oni najvažniji strukovni.Upozoreno je da ne samo na državnoj razini već i na lokalnoj, ugostiteljstvu treba dati veći značaj, odnosno treba potaknuti određivanje i usmjeravanje broja i vrste ponude ugostiteljskih objekata pa su i doneseni slijedeći zaključci:

1. Potaknuti aktivnosti i suradnju sa strukovnim udrugama i institucijama u cilju priprema i provedbe procesa pridruživanja EU, što znači prepoznavanje značajnih EU smjernica bitnih za ugostiteljstvo, informiranja i educiranja članstva, te poticanja aktivnosti za prilagođavanje i što jednostavniji ulazak na EU tržište.
2. Nastaviti aktivnosti uz uvođenje HACCP sustava kroz informiranje i edukaciju članstva. Uključiti predstavnika struke u radnu grupu za donošenje podzakonskih akata, kojima se regulira ova problematika.
3. Do donošenja novog Zakona o turističkim zajednicama tražimo uključivanje i zastupanje ugostiteljske i turističke struke u turističkim vijećima na državnoj i lokalnoj razini
4. Predlažemo izmjenu Zakona o autorskim i srodnim pravima, gdje bi se promijenjenim načelima i kriterijima naplate osigurala primjerenija raspodjela tereta naplate i iznosa samih davanja.
5. Sukladno Zakonu o buci, a u suradnji sa lokalnim samoupravama, potaknuti izradu karti buke, kako bi se riješio sadašnji problem nedefiniranosti uvjeta rada i radnog vremena.
6. Potičemo rješavanje problema kolizije propisa, koji ugostiteljima, preko Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakona o hrani i pripadnih podzakonskih akata, postavljaju različite uvjete i kriterije, od kojih oni, kasnije doneseni, postavljaju strože kriterije.
7. S obzirom na nesrazmjernu ugostiteljsku ponudu i potražnju, potrebno je na lokalnoj razini, u suradnji sa strukovnim udrugama i lokalnom samoupravom, potaknuti određivanje i usmjeravanje broja i ponude ugostiteljskih objekata, kako bi bila primjerena našim turističkim destinacijama.
8. Ponavljamo zahtjev resornom ministarstvu za izmjenama i dopunama paketa ugostiteljskih zakona, kojima će se riješiti veliki dio dosadašnje ugostiteljske problematike.
9. Domaćin slijedećeg Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a, bit će Područna obrtnička komora Varaždinske županije.


< nazad   ispiši
48000 Koprivnica, Taraščice 19, Tel/fax:048/624-206 tel. 048/222-394
E-mail: uokc@kc.htnet.hr
mb:03010988, žiro račun 2386002-1100504274
© Pikant marketing